Het Britse pond kan nog verder dalen, zolang Britse politici niet bij zinnen komen en de Brexit afblazen, stelt valuta-expert Ron van der Does.

Donderdag 23 juni zal in ‘Het aanzien van 2016’ gemarkeerd worden als de dag waarop de Britten voor een afscheid van Europa kozen.

Wekenlang was er speculatie over de uitkomst van het Britse EU-referendum en wekenlang wezen de polls erop dat uiteindelijk toch voor het aanblijven in de Europese Unie gekozen zou worden. Media, politici, analisten en handelaren voorzagen, weliswaar nipt, een overwinning voor het ‘Bremain’-kamp. Maar de Britten kozen voor een Brexit.

Waar ging het dan toch verkeerd met de inschattingen?

Onverwachte keuze

Laten we beginnen met een analyse van de verwachte uitslag per bevolkingslaag. Een publicatie van kwaliteitskrant The Times suggereerde dat 57 procent van de ‘upper class’ zou kiezen voor aanblijven, de middenklasse was met 50-50 verdeeld, terwijl 65 procent van alle lagen daaronder voor een Brexit zou gaan.

Daarbuiten ging men ervan uit dat de groep zogenoemde zwevende kiezers op het laatste moment voor zekerheid zou gaan. Zekerheid in de zin van het aanhouden van EU-lidmaatschap.

Die aanname bleek uiteindelijk onjuist en in tegenstelling tot reguliere verkiezingen waren er substantieel minder zwevende kiezers. Uiteindelijk heeft dat de shock gecreëerd en geleid tot een verrassing van ongekende omvang.

Het resultaat was dat beurzen zes tot zeven procent verloren in de eerste handelsuren na het referendum en het Britse pond maar liefst 20 cent tegenover de dollar daalde. In de dagen erna herstelden beurzen enigszins, evenals het pond, maar overtuigend was het niet.

Daling Britse pond

De afgelopen dagen is de onzekerheid teruggekomen en is het pond naar een 30-jarig dieptepunt gedaald. Op het moment van schrijven noteert het pond onder de 1.3000 dollar en het lijkt er vooralsnog niet op dat een kentering zich zal aandienen.

Dat is op zich niet zo vreemd, want er zijn maar weinig mensen op aarde die dieptevrees hebben. Kortom, de daling kan nog wel even doorgaan en het feit dat het huidige niveau van het pond ten opzichte van de dollar in dertig jaar niet is gezien, is geen reden tot een halt.

Eigen val

Overigens hebben de Britten de val zelf gecreëerd. Uiteindelijk koos het merendeel van de Britten voor een isolatie en die wordt hen op dit moment aangeleverd.

De Britten zijn keer op keer gewezen op de negatieve gevolgen van een Brexit: premier David Cameron voorop, maar ook de Amerikaanse president Barack Obama, het IMF en bondskanselier Angela Merkel roerden zich. Allemaal benadrukten zij de implicaties.

Zelfs beleggingsstrateeg George Soros, die in 1992 het pond ten val bracht, waarschuwde de Britten voor de gevolgen van een Brexit.

Politieke turbulentie

De verzwakking van het pond kan nog wel even voortduren, want niet alleen een mogelijke Brexit zet de munt onder druk, ook de huidige politieke onrust zorg voor grote turbulentie.

Op een manier zoals alleen de Britten dat kunnen zien wij momenteel de ene na de andere politicus van het toneel verdwijnen. Premier Cameron, ex-burgemeester Boris Johnson, UKIP-leider Nigel Farage - om niet te spreken van de coup tegen Labour-leider Jeremy Corbyn.

Woensdag onthulde The Times onwaarheden in het cv van Andrea Leadsom. Zij is in de race als opvolger voor David Cameron, maar waarschijnlijk niet lang meer.

Het typeert de naïviteit van de Britten en benadrukt nog maar eens dat de Britten noch met hun hart, noch met hun hoofd hebben gekozen.

Lagere winstbelasting: wie betaalt dat?

Inmiddels heeft minister van Financiën George Osborne aangekondigd de vennootschapsbelasting te willen verlagen naar 15 procent. Dat is nog maar 2,5 procent verwijderd van Europees belastingparadijs Ierland!

Osborne probeert duidelijk een exodus van bedrijven te voorkomen. Telecomreus Vodafone heeft al laten weten een verhuizing naar het Europese vasteland te overwegen. Een lagere winstbelasting moet bedrijven paaien, maar de prijs is hoog.

Wat dat betreft krijgt Cameron zijn gelijk. Een Brexit leidt tot hogere belastingen, niet zozeer voor bedrijven, maar wel voor de Britten zelf. Uiteindelijk zal het budgettaire tekort uit hoofde van een lagere vennootschapsbelasting toch gecompenseerd moeten worden.

May kan tij keren

Is er dan geen licht aan het einde van de tunnel? Wel degelijk. De manier waarop Theresa May door de Conservatieven naar voren wordt geschoven, is van een typisch Britse orde.

Mijn visie is dan ook dat May de opvolger wordt van Cameron en uiteindelijk zal besluiten Artikel 50 van het verdrag van Lissabon niet in te roepen.

Op een stoïcijnse manier zal May met droge ogen verklaren dat aanblijven in de Europese Unie het beste is voor de Britten. Ondanks de toezegging van Cameron dat de uitslag van het referendum wordt gerespecteerd zal May daarvoor een logische verklaring vinden.

Tegen die tijd is Cameron al van het toneel verdwenen. Dan komt het toch nog goed met de Brexit. Tot die tijd zal het Britse pond echter een zware tijd tegemoet gaan.

Ron van der Does is valuta-expert en marktanalist bij IG Nederland. Deze column bevat geen aanbeveling of een advies tot het doen van transacties voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze analyse en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl